top of page

2022. gada 7. oktobris. Ezeru pārgājiens starp Lilasti un Gauju

Līdz šim Lilastes apkārtnē esam iepazinuši vien burvīgos Garezerus, tomēr, ielūkojoties kartē, redzams, ka starp Lilasti un Gauju ezeri mudžēt mudž! Šodien plānojam apciemot sešus no tiem: Lilastes ezeru, Dūņezeru, Pulksteņezeru, Mazo Dzirnezeru, Dzirnezeru un Ummi. Skat, gluži vai tāda ezeru pārpilnība kā Latgalē! Maršrutā iekļauju arī Serģa purvu un dambi, kas ved gar Gauju. Atliek vien doties ceļā!


Atstājuši mašīnu pie Lilastes dzelzceļa stacijas, soļojam uz Lilastes ezera pusi. Ezers ir visai paliels, gar tā krastu ved meža ceļš. Vietām cilvēki patvaļīgi ierīkojuši ugunskura vietas, kas diemžēl nozīmē arī pamatīgu miskasti. Visādi citādi ezers ir glīts, un arī apkārtējie meži priecē ar savu pauguraino reljefu.


Mazliet aizaugusi, bet dikti jauka taciņa mūs aizved līdz Dūņezeram, kas daudz neatšķiras no Lilastes ezera, bet nav jau arī nekāds brīnums – agrākos laikos abi veidojuši vienu lielu ezeru. Dūņezera krastos braši kuplo niedres, bet tālumā vientuļš makšķernieks no krasta laiski mētā savu makšķerkātu.


Diena ir saulaina un patīkama, bet jauko noskaņu maitā militāro treniņu dārdi. Pie pamales visu laiku kaut kas sprāgst, grand un ārdās.


Kā nākamais mūs gaida Pulksteņezers, ko daudzi noteikti būs pamanījuši rātni guļam šosejas malā un piedāvājam sportiska rakstura izklaides savos ūdeņos. Pulksteņezers uz pārējo ezeru fona šķiet mazs, bet mīlīgs.


Kad uzkāpjam augstāk, mums paveras burvīgs skats uz Mazo Dzirnezeru, kas slēpjas aiz kokiem. Lai gan kādu gabaliņu varētu soļot gar šo ezeru, tomēr, plānojot maršrutu, kartē daudz vilinošāks izskatījās noslēpumainais dambis, kas stiepjas gar Gauju. Izsoļojam cauri Siguļu mazdārziņiem un nonākam uz dambja. Te mums paveras tiešām neparasta ainava. Soļojam pa dambja muguru un baudām rudenīgā zeltā mirdzošos Gaujas skatus.


Dambis beidzas līdz ar aizsprostu. Vārtiņi vaļā, bet uz žoga uzlikta zīme “Nepiederošām personām ieeja aizliegta”. Dodamies atpakaļ līdz pirmajam ceļam, pa kuru oficiāli varam apiet apkārt aizsprostam.


Drīz vien nonākam Dzirnezera krastā, kur arī stiepjas kaut kas līdzīgs dambim. Ūdenī rāmi šūpojas makšķernieku laivas, bet ezers rotājas ar niedru rūsganajiem laukumiem. Ezera krastā top jaunas naktsmītnes un privātie nami ar skatu uz ezeru. Jauka vieta dzīvošanai vai atpūtai!


Kad nonākam Serģa purvā, nespēju beigt jūsmot par rudens paveiktajiem meistardarbiem! Augu sega dižojas ar rozā, sarkaniem, oranžiem un dzelteniem rakstiem, kuru košums tīri vai reibina! Grūti noticēt, cik spilgta var būt Latvijas daba rudenī!


Ummis, viens no dzidrākajiem ezeriem Latvijā, dabā izrādās daudz lielāks, nekā gaidīju. Pateicoties izcili tīrajam ūdenim, tajā mājo aizsargājamais ūdensaugs Dortmaņa lobēlija. Ummis man šķiet visglītākais un ainaviskākais no visiem šodien redzētajiem ezeriem, īpaši, ja seko mazai taciņai un iziet visus krasta līnijas līkumus. Ļoti, ļoti skaista un mierpilna vieta.


Kopumā jāsaka, ka šis ir jauks un ainavisks maršruts, kas ļauj atpūsties no pilsētas steigas un izbaudīt visai daudzveidīgus dabas objektus un vietējo apbūvi. Ja nezini, kur doties brīvdienās, brauc uz Lilasti un dodies ezeru ekspedīcijā!


NODERĪGI:


Ja Tevi iedvesmo vai šķiet noderīgi mani ceļojumu un piedzīvojumu stāsti, un Tu vēlies atbalstīt jaunu stāstu tapšanu, to var izdarīt ŠEIT (www.buymeacoffee.com/piedzivo), uzsaucot man "kafiju". Paldies! :)


bottom of page