top of page

2022. gada 29. jūlijs. Pirmā diena. Teiču purva plašumi un Lielais Svētiņu ezers

 

Piektdiena klāt, laiks doties piedzīvojumā uz Latgali! Pie “Origo” satiekam Kristīnu, Salaspilī mašīnā ieraušas Ainārs, un esam pilnā komplektācijā. Šodienas galamērķis ir LVM atpūtas vieta pie Lielā Svētiņu ezera. Vien jācer, ka tur jau nebūs ieperinājies kāds cits. Ņemot vērā, cik tā ir nomaļa vieta, lieku lielas cerības, ka būsim pirmie un vienīgie šajā vakarā.

 

Pa ceļam pamanām, ka kreisajā pusē no mums plešas Teiču purvs. Ahā, tad jau drīz jābūt arī Kristakrūga skatu tornim! Tā arī ir. Ceļa malā stalts un garš stiepjas skatu tornis, no kura paveras Teiču purva burvīgie plašumi. Skaisti! Purviem piemīt kāds neparasts, neizskaidrojams pievilkšanās spēks. Varētu vērot un vērot glīto Teiču purva ainavu, tomēr paliek vēsi, tāpēc pārāk ilgi augšā neuzkavējamies.

 

Pēc plkst. 19:00 ierodamies pie Lielā Svētiņu ezera. Meža ieskautā vietā mūs sagaida lapenīte ar piknika galdu, ugunskura vieta, piknika galds zem atvērtas debess, kā arī, protams, Lielais Svētiņu ezers. Abas ar Kristīnu slejam augšā teltis, bet tikmēr Valdis un Ainārs rūpējas par ugunskura izveidi. Puiši mežā atrod labu labo malku, ko atliek vien saskaldīt pagalēs. Drīz vien pie Lielā Svētiņu ezera sāk kūpēt dūmi.

 

Lielais Svētiņu ezers ir dikti mīlīgs un skaists. Ejam nopeldēties. Mūs pārsteidz rūsganā ūdens krāsa. Pie ezera valda absolūts miers. Neviena paša civilizācijas trokšņa! Tādas vietas gadās reti. Tik fantastiski! Īsta miera osta un dabas idille. Ja vien apkārt nedžinkstētu odi, būtu pavisam perfekti.

 

Manuprāt, šī ir lieliska atpūtas vieta. Varbūt prasītos mazliet lielāks plašums un atvērtāka ainava, bet tas ir tīri gaumes jautājums. Vieta tiešām labiekārtota, un ezers fantastiski skaists. Nu labi, vēl noderētu arī sēžamie bluķīši ap ugunskuru, jo kurš gan grib sēdēt pie galda, ja tepat tuvumā sprakšķ ugunskurs?

 

Saklāju galdu, un ķeramies klāt vakariņām. Cepinām desas, svilinām maršmelovus un baudām jūlija vakaru Latgalē. Ideāli! Kādā brīdī autostāvvietā iebrāžas vēl viena mašīna, bet, ieraudzījuši mūs, potenciālie miera traucētāji notin makšķeres, un pēc mirkļa atkal iestājas miers un klusums.

 

Virs galvām uzmirdz zvaigznes.

 

NODERĪGI:

 

Ja Tevi iedvesmo vai šķiet noderīgi mani ceļojumu un piedzīvojumu stāsti, un Tu vēlies atbalstīt jaunu stāstu tapšanu, to var izdarīt ŠEIT (www.buymeacoffee.com/piedzivo), uzsaucot man "kafiju". Paldies! :)

bottom of page