top of page

2022. gada 14. februāris. Saullēkts Cenas tīrelī

 

Kur gan vēl labāk meklēt romantiku, ja ne saullēktā purva vidū? Tāds arī ir mūsu plāns šodienai. Purvos vienmēr valda tāda maķenīt mistiska atmosfēra. Pārmaiņas pēc esam izlēmuši doties uz Cenas tīreli, jo Lielais Ķemeru tīrelis redzēts visos gadalaikos un dažādos diennakts laikos. Cenas tīrelī gan esmu bijusi tikai vienu reizi, kā izrādās – tas pats attiecas arī uz Valdi. Tā nu, aidā, agri ceļamies un braucam uz Cenas tīreli.

 

Starp citu, Cenas tīrelis atrodas pavisam tuvu Rīgai, vien nieka trīsdesmit kilometru attālumā. Kad no šosejas nogriežamies uz mazākas nozīmes ceļa, mūs sagaida tīrs ledus. Valdim nākas braukt pavisam lēni un uzmanīgi. Spītējot ziemīgajiem laikapstākļiem, drīz vien esam sasnieguši galapunktu.

 

Izkāpjam no mašīnas, un negaidītā kārtā sākas mūsu piedzīvojuma sarežģītākais posms – pa apledojušo ceļu aizčāpot līdz takas sākumam, neieslīdot grāvī. Ui, kā slīd! Jūtamies kā totālas pīles uz ledus. Labi, ka te apkārt nav nevienas dzīvas dvēseles, tāpēc par sevi iesmejam vien paši. Cenas tīrelī apļveida maršrutā apmēram piecu kilometru garumā ved jauka koka laipa, kas bagātīgi papildināta ar soliņiem. Šodien pamatīgi apledojuši ne tikai lauku ceļi, bet arī purva laipa, tomēr lielākoties varam iet tai blakus pa sniegu, kas, lai gan arī slidens, tomēr ir daudz patīkamāks risinājums par biezo ledus kārtu uz laipas.

 

Knapi esam uzsākuši pastaigu pa purva laipu, kā nonākam pie pirmā skatu torņa. Uzkāpjam augšā, un mums paveras plašs skats uz Cenas tīreļa industriālo daļu, kurā joprojām notiek kūdras izstrādes darbi. Iedzeram tēju un vērojam, kā debesīs sāk sārtoties rozīga mākoņu strēle. Pūš auksts vējš, tāpēc izlemjam kāpt lejā un saullēktu sagaidīt kaut kur uz takas. Galu galā, neesam jau mežā, bet purvā – gan jau saulītes uzlēkšanu redzēsim arī no zemāka skatu punkta.

 

Netālu no torņa atrodas neliela nojumīte, kurā izstādīti vairāki kūdras gabali. Re, var apskatīt un apčamdīt, kāda tad īsti ir kūdra! Arī pati Cenas tīreļa taka ir ļoti izglītojoša, jo ik pa brīdim izvietotas planšetes ar noderīgu informāciju par purva attīstību, tajā sastopamajiem augiem un dzīvniekiem, kā arī citām gudrām lietām.

 

Soļojam tālāk pa taku, un mūs pārsteidz purva daudzveidīgā ainava. Purvos vienmēr ir daiļi. Tomēr vispārsteidzošākie skati mūs sagaida Skaista ezerā. Jā, ezerā, jo, lai gan citviet purva lāmās zaigo melns ūdens, Skaista ezeru sedz pamatīgs ledus slānis. Es gan ar ledu esmu mazliet uz “jūs”, bet, Valda mudināta, uzkāpju uz ezera un to nenožēloju ne mirkli, jo tie skati, kas paveras no ezera vidus, ak! Tik ļoti, ļoti skaisti un sirreāli! Šķiet, ka esam aizceļojuši atpakaļ laikā uz dinozauru laikmetu, jo izskatās, ka te pāri gājis kāds pamatīgs dinozauru bars, kas visiem kokiem apgrauzis zarus. Nespēju beigt jūsmot par burvīgo un neparasto ainavu! Saulīte nesen uzlēkusi un tagad rotaļīgi spīd cauri koku galotnēm. Turpinām slidināties uz priekšu pa ezera ledus spoguli. Purva laipa stiepjas paralēli ezeram, tāpēc šeit apmaldīties nevar. Vismaz teorētiski. Kādā brīdī mūs pārsteidz ledū iesaluši pēdu nospiedumi. Netiekam gudri, kas tos šeit atstājis, jo pēdas ir milzīgas, turklāt izvietojušās vienā rindā. Jocīgi. Bāskervilu suns?

 

Vēlāk atgriežamies uz koka laipas, kas mūs aizved līdz otram skatu tornim. Te paveras burvīga purva ainava ar mazmazītiņām priedītēm, lielāku koku puduriem, kas atgādina kalnus, un purva lāmām. Skaisti! Bet arī šajā tornī zēģelē vējš, tāpēc izlemjam, ka tēju dzersim mašīnā. Vispār gan skatu torņa pakājē iekārtota piknika vieta ar galdu, tāpēc citreiz te varētu sarīkot labu labo pikniku.

 

Atpakaļceļš ved pa taisnu, taisnu laipu – cik tālu saredz acs, laipa taisni aizstiepjas līdz mežam. Pašās beigās mūs atkal sagaida slidojums pa ledu līdz mašīnai.

 

Sagaidīt saullēktu Cenas tīrelī bija absolūti lieliska ideja. Brīnišķīgs sākums dienai! Purvos vienmēr ir fantastiski skaisti. Un katru reizi pilnīgi citādāk.

 

NODERĪGI:

 

Ja Tevi iedvesmo vai šķiet noderīgi mani ceļojumu un piedzīvojumu stāsti, un Tu vēlies atbalstīt jaunu stāstu tapšanu, to var izdarīt ŠEIT (www.buymeacoffee.com/piedzivo), uzsaucot man "kafiju". Paldies! :)

bottom of page